pH
Domáce pH papieriky
Potrebujeme:
Červená kapusta – stačí štvrtina
Nôž
Hrniec
Sporák
Pijak alebo kancelársky papier
Plech
Nožnice
Tekutiny na skúšku pH – voda, sóda bikarbóna, džús, ocot, mlieko, mydlová voda
Postup:
Kapustu nakrájame na tenké pásiky, vložíme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby bola kapusta zakrytá a varíme. Keď je kapusta uvarená, môžeme ju dať bokom a môžeme z nej uvariť nejakú dobrú večeru napríklad kapustové fliačky. Na pokus potrebujeme čistú fialovú vodu, ktorá nám po kapuste ostala. Tú prelejeme do čistého plechu. Vložíme doň pijak alebo aj kancelársky papier a necháme odstáť aspoň hodinku. Po hodine papier vyberieme a necháme ho niekde voľne usušiť. Keď je papier suchý, nastriháme ho na malé pásiky, s ktorými budeme skúšať pH rôznych tekutín. Môžete vyskúšať čokoľvek vám napadne, napríklad aj kolu alebo šťavu z citróna. Na jednej strane škály, kde máme zásadité pH, nám farba papierika pôjde po namočení viac do modrých až zelených tónov, napríklad pri sóde zmiešanej s vodou alebo mydle zmiešanom s vodou. Na opačnej strane, kde máme kyslé pH, sa bude papierik po namočení farbiť do červena až oranžova, napríklad pri citrónovej šťave.
Pikošky:
Ak má voda v bazénoch nízke pH, je príliš kyslá a môže postupne poškodiť potrubia, ktorými sa pohybuje. Ak je príliš zásaditá, môže naopak zanášať potrubia vodným kameňom a inými nečistotami.
Na niektorých miestach kyslé prostredie potrebujeme. Napríklad kyseliny v žalúdku nám pomáhajú s trávením. Niekde inde to môže byť problém. Napríklad keď z oblohy namiesto neutrálnej vody padá voda, ktorá je trochu kyslá, môže to uškodiť rastlinám a celým ekosystémom. Tomuto javu sa hovorí “kyslý dážď” a môže byť dôsledkom ovzdušia znečisteného priemyselnou výrobou.
Antokyány sú rastlinné pigmenty, ktoré spôsobujú modré, fialové alebo červené zafarbenie mnohých kvetov, či plodov. Nachádzajú sa aj v červenej kapuste. Antokyány sú citlivé na pH a preto sa farba papierika, ktorý sme vyrobili, mení v závislosti od kyslosti či zásaditosti prostredia.