DNA
Banánová DNA
Potrebujeme:
Prezretý banán
Priehľadné poháre 0,5 dcl – 1dcl
Dve misky
Vidlička
Lyžica malá aj veľká
Sitko na múku / kávový filter / kuchynská utierka
Lievik
Teplá voda
Saponát
Lieh (aspoň 60%) – napríklad na čistenie rán z lekárničky (treba dať do chladničky/mrazničky)
Drevená špajdľa
PRI POKUSE NEMANIPULUJTE S CHEMIKÁLIAMI SAMI. POŽIADAJTE O POMOC DOSPELÚ OSOBU!
Postup:
Banán roztlačíme vidličkou v miske na hustú kašu. Banán zalejeme vodou tak, aby sem mali hladinu aspoň centimeter nad banánovou kašou a pridáme kvapku saponátu. Všetko poriadne premiešame lyžicou, miešame ďalej aspoň 5 až 10 minút. Mix môžeme prefiltrovať do druhej misky cez kávový filter, sitko na múku alebo sitko a do neho vloženú kuchynskú utierku. Sitko musí mať naozaj malé očká, aby sa nám do finálneho roztoku dostalo čo najmenej odpadu z banánu. Aby sme výsledok videli krajšie, prelejeme si prefiltrovaný roztok do vysokého úzkeho pohára, ideálne 0,5 dcl. Studeným liehom zalejeme opatrne roztok cez stenu pohára. DNA sa nám postupne vyzráža. Vyťahujeme drevenou špajdľou.
Pikošky:
Človek má približne polovicu génov DNA podobnú s banánom, so šimpanzom máme gény podobné na 96%, s myšou na 85% a s komárom na 60%.
Pozor! Nemáme podobnú DNA, ale gény DNA, keďže gény tvoria len 2% celkovej DNA.